MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ORUÇ

<< 1556 >>

48- Resulullah (s.a.v.}'in Şaban Ayında Çokça Oruç Tutması

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

- - (-)

10600 (1)- Ebu Seleme der ki: Hz. Aişe'ye: "Anneciğim! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile namazından bahset" dediğimde: "Ramazan ayında olsun başka aylarda olsun sabalı namazının ilk iki rekatı dahil onüç rekat namaz kılardı" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile orucundan bahset" dediğimde de şu karşılığı verdi: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. (Ramazan'dan sonra) aylar içinde en fazla orucu Şaban ayında tuttuğunu görürdüm. Şaban ayının çoğunu oruçlu geçirirdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, huyu' 9/514 (537), Müslim, akdiye 3/1138 (1714),Ebu Davud, huyu' 3/289 (3532), Nesai, kada 8/249 (5420) ve İbn Mace, ticaret 2/769 (2293) rivayet ettiler.

 

 

 

10601 (2)- Halid b. Ma'dan bildiriyor: Hz. Aişe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile orucu sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aylar içinden Şaban ayında, günler içinden de Salı ile Perşembe günlerinde oruç tutmaya özen gösterirdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, savm 3/112 (745, "hasen garib"), Nesai, savm 4/152 (2186) ve İbn Mace, savm 1/553 (1739) rivayet ettiler.

 

 

 

10602 (3)- Hz. Aişe'ye bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aylar içinden Şaban ayında, günler içinden de Salı ile Perşembe günlerinde oruç tutmaya özen gösterirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10603 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senenin diğer aylarında Şaban ayında tuttuğu kadar oruç tutmazdı. Şaban ayının tümünü oruçlu geçirirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2078) rivayet etti.

 

 

 

10604 (5)- Cübeyr b. Nufeyr bildiriyor: Adamın biri Hz. Aişe'ye nafile orucu sorunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban ayını oruçlu geçirirdi. Günler içinden de Salı ile Perşembe günlerinde oruç tutmaya özen gösterirdi" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (4/152-3) rivayet etti.

 

 

 

10605 (6)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Ramazan ayı dışında başka bir ayı tamamıyla oruçlu geçirdiğini görmedim. (Ramazan dışında) aylar içinde en fazla orucu Şaban ayında tuttuğunu görürdüm."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (1/309), Buhari (1969), Müslim (1156) ve Ebu Davud (2434) rivayet ettiler.

 

 

 

10606 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senenin diğer aylarında Şaban ayında tuttuğu kadar oruç tutmazdı. Şaban ayının tümünü oruçlu geçirirdi ve: "Gücünüzün yeteceği amelleri yapmaya çalışın. Zira siz bir amelden usanmadıkça Allah size sevap vermekten usanmaz'' buyururdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en sevdiği ameller, az da olsa devamlı olan amellerdi. Nafile olan bir namaza başladığı zaman da onu devamlı olarak kılardı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/213 (1969), Ebu Davud, savm 2/300 (2336), Tirmizi, savm 3/104 (736, "hasen"), Nesai, savm 4/151 (2179) ve İbn Mace, savm 1/545 (1710) rivayet ettiler.

 

 

 

10607 (8)- Ebu Seleme der ki: Hz. Aişe'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in orucunun nasılolduğunu bana anlatmasını istediğimde şöyle dedi: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle uzun ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Diğer hiçbir ayda da Şaban ayında olduğu kadar oruç tuttuğunu görmezdim. Şaban ayının birkaç gün hariç çoğunu, hatta tümünü oruçlu geçirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10608 (9)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle uzun ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan ayı dışında bir ayı tamamıyla oruçlu geçirdiğini asla görmedim. Diğer hiçbir ayda da Şaban ayında olduğu kadar oruç tuttuğunu görmezdim."

 

[Sahih]

 

 

 

10609 (10)- Ebu Seleme der ki: Hz. Aişe'ye: "Anneciğim! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in orucu nasıldı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. (Ramazandan sonra) aylar içinde en fazla orucu Şaban ayında tuttuğunu görürdüm. Şaban ayının çoğunu, hatta tümünü oruçlu geçirirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10610 (11)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruç tutmayı en çok sevdiği ay, Şaban ayıydı. Öyle ki çoğunu oruçlu geçirir, hatta Ramazan ayına bağlardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2431), Nesai (4/199) ve İbn Huzeyme (2077) rivayet ettiler.

 

 

 

10611 (12)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Her gece de (nafile namazlarında) İsra ile Zümer surelerini okurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10612 (13)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Ramazan ayı dışında) yılın ayları içinde en fazla orucu Şaban ayında tutardı. Bazen ayın tümünü oruçlu geçirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10613 (14)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan ayı dışında bir ayı tamamıyla oruçlu geçirdiğini asla görmedim. Diğer hiçbir ayda da Şaban ayında olduğu kadar oruç tuttuğunu görmezdim."

 

[Sahih]

 

 

 

10614 (15)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı dışında en fazla Şaban ayında oruç tutardı. Şaban ayının tamamını veya çoğunu oruçlu geçirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10615 (16)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senenin diğer aylarında Şaban ayında tuttuğu kadar oruç tutmazdı. Şaban ayının tümünü oruçlu geçirirdi ve: ''Gücünüzün yeteceği amelleri yapmaya çalişll1. Zira siz bir amelden usanmadıkça Allah size sevap vermekten usanmaz'' buyururdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in en sevdiği namaz, az da olsa devamlı kılınan namazdı. Nafile olan bir namaza başladığı zaman da onu devamlı olarak kılardı.

 

[Sahih]

 

6280 (21)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

10616 (17)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senenin diğer aylarında Şaban ayında tuttuğu kadar oruç tutmazdı. Şaban ayının tümünü oruçlu geçirirdi ve: "GÜcÜnÜzÜn yeteceği amelleri yapmaya çalişlI1. Zira siz bir amelden usanmadıkça Allah size sevap vermekten usanmaz'' buyururdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en sevdiği ameller, az da olsa devamlı yapılan amellerdi. Nafile olan bir namaza başladığı zaman da onu devamlı olarak kılardı.

 

[Sahih]

 

6281 (22)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

10617 (18)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem} oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Her gece de (nafile namazlarında) İsra ile Zümer sürelerini okurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (5/1S1 (2920), Nesai (712) ve İbn Huzeyme (1163) rivayet ettiler. Hakim (2/434) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi herhangi bir hükümde bulunmamıştır.

14590 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10618 (19)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Her gece de (nafile namazlarında) İsra ile Zümer sürelerini okurdu."

 

 

 

10619 (20)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettikten sonra Ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10620 (21)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar (Ramazan ayı dışında) hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmez, birkaç gününde oruç tutmazdı. Hiçbir ayı da tamamen oruçsuz geçirmez, birkaç gününde oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, savm 1/809 (1156) ve Nesai, savm 4/199 (2349) rivayet ettiler.

 

 

 

10621 (22)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ayı tamamen oruçlu geçirir miydi?" diye sorduğumda: "Ramazan ayı dışında bir ayı tamamen oruçlu geçirdiğini görmedim. Vefat edene kadar hiçbir ayı tamamen oruçsuz geçirmez, birkaç gününde oruç tutardı" dedi.

 

[-Sahih-]